Predstavljen Zbornik "Kultovi, mitovi i vjerovanja u Zagori"

Sinoć je u organizaciji Narodne knjižnice-Drniš predstavljen Zbornik "KULTOVI, MITOVI I VJEROVANJA U ZAGORI".

Zbornik  je rezultat Znanstvenog skupa održanog 14. prosinca 2012. u Unešiću, a njegovi nakladnici su Veleučilište u Šibeniku, Filozofski fakultet u Splitu – Odsjek za povijest te Kulturni sabor Zagore.

Kulturni sabor Zagore (organizator i nakladnik Zbornika) osnovan je 2009., a među svojim djelatnostima organizira i znanstvene skupove o Zagori. 

Prvi Međunarodni Znanstveni skup održan je u Dugopolju 2010. pod nazivom ZAGORA IZMEĐU STOČARSKO RATARSKE TRADICIJE TE LITORALIZACIJE I GLOBALIZACIJE.

Unatoč financijskim teškoćama, nastojanja Udruge i njenih  entuzijasta urodila su plodom te realizacijom plana za organiziranjem novoga skupa pod nazivom KULTOVI, MITOVI I VJEROVANJA U ZAGORI koji je održan 14. prosinca 2012. u Unešiću. Suorganizatori skupa bili su Veleučilište u Šibeniku, Filozofski fakultet u Splitu i općina Unešić.

Zbornik "Kultovi, mitovi i vjerovanja u Zagori" sadrži 19 radova od petnaest autora i plod je znanstvenih istraživanja zanesenjaka koji su u nj utkali ljubav, trud i vrijeme. Zbornik pokazuje kako su vjera i vjerovanja od starine pratili misaoni, kulturni, pa i gospodarski razvoj društva. 

Zbornik je uredio prof. dr. sc. fra Vicko Kapitanović, a objavljen je kao rezultat timskog rada Kulturnog sabora Zagore, Filozofskog fakulteta u Splitu i Veleučilišta u Šibeniku. 

U drniškoj knjižnici zbornik su predstavili:

Fra VICKO KAPITANOVIĆ- glavni urednik Zbornika (prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu); MLADENKO DOMAZET – prof na Filozofskom fakultetu u Splitu na odsjeku za povijest; NEDJELJKO MARINOV – predsjednik Kulturnog sabora Zagore te MATE ZEKAN – arheolog iz muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

Ravnateljica knjižnice Danijela Drezga zahvalila je gostima i Kulturnom saboru Zagore na njihovom predanom radu te istaknula  kako se nada da će  i dalje kao i do sada ustrajno raditi na očuvanju i promicanju hrvatske kulturne i tradicijske baštine te očuvanju hrvatskog identiteta i prepoznatljivosti. Isto tako je izrazila želju da i Drniš bude jedan od organizatora budućih znanstvenih skupova Kulturnog sabora Zagore.

E-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon

(022) 888 140

Adresa

Kralja Zvonimira 8
22320 Drniš

Radno vrijeme

POGLEDATI OVDJE