Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Održano putopisno predavanje i predstavljanje knjige Borisa Rukavine "Priče iz daljina"

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u ponedjeljak 14. listopada 2019., održano je u prostorijama Narodne knjižnice - Drniš putopisno predavanje i predstavljanje knjige Borisa Rukavine, "Priče iz daljina".

Nakon iznimno dobro prihvaćenog prvijenca "Euroazijske priče i jedna afrička" objavljenog 2017., a u kojem je opisano desetak ranijih putovanja od Zapadne Sahare do Bajkalskog jezera i od Murmanska do Omana, "Priče" su "još jedna putopisna slikovnica za radoznale" iz pera (i fotoaparata) ovog strastvenog motorista i talentiranog putopisca.

Ovaj put su nam Boris i njegova supruga Ksenija približili još dalje i egzotičnije krajeve. Svojim motorom su od Zagreba "potegnuli" čak do Vladivostoka - putovanje dugo 34000 km na kojem su u 100 dana obišli Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu i Mongoliju.

U svom ležernom i duhovitom stilu Rukavina opisuje dogodovštine s putovanja, od katastrofalnih ukrajinskih cesta i nepreglednih mongolskih stepa do točenja goriva u Kini koje se često znalo pretvoriti u pustolovinu za sebe.

Rekao je da su ga se svojom ljubaznošću i neposrednošću dojmili Iranci, a ugodno su bili iznenađeni i spoznajom kako su u većini nama dalekih i egzotičnih zemalja stanovnici čuli za Hrvatsku, što nije uvijek bio slučaj u pojedinim europskim zemljama.

Iznenadila ih je i Kina za koju autor kaže da je "kulturološki kao drugi planet za nas zapadnjake" i potpuno drugačija od onoga što vidimo u medijima budući da stranci najčešće posjete samo Peking i Šangaj.

Nismo mogli ne upitati Borisa i Kseniju što je to što ih iznova vuče na tako daleka putovanja. Kažu da vole razbijati predrasude koje mediji često stvaraju o pojedinim zemljama, a raduje ih kad njihovi putopisi inspiriraju druge na nove avanture.

Dvosatna multimedijska prezentacija proletjela je u trenu, a sudeći prema broju pitanja koji su okupljeni postavili autoru, drniška je publika željna ovakvih kulturnih događanja.

Aktualno


  Kralja Zvonimira 8
  22320 Drniš

  022 888 140
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  © 2021 Narodna knjižnica - Drniš, Kralja Zvonimira 8, 22320 Drniš.

  Sva prava pridržana. Izjava o kolačićima.

  Izrada, hosting i održavanje desk.hr