Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Još jedna uspješna Noć knjige u drniškoj knjižnici

Već tradicionalno, bogat program tijekom Noći knjige privukao je i ove godine brojne posjetitelje u Drnišku knjižnicu. Riječ je o manifestaciji kojom se već osmu godinu za redom nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Ovogodišnju Noć knjige Narodna knjižnica-Drniš organizirala je u suradnji sa drniškim ogrankom Matice hrvatske. Tijekom večeri predstavljen je 2. broj časopisa „Drniški libar“ koji je tiskan u nakladi od 500 primjeraka i besplatan je. Časopis je godišnjak drniškog ogranka Matice hrvatske koji objavljuje teme iz područja kulture, povijesti i umjetnosti. Isto tako u njemu se kroničarski prate društveno kulturna zbivanja te važnije obljetnice. Ovogodišnju naslovnicu izradio je Tom Samotnjak.

U drugom broju Drniškog libra Davor Gaurina obrađuje temu „Povijesni dnevnik o putovanju cara Franje Josipa I.“, Antonia Tomić „Crkva Sv. Roka u Drnišu: gradnja i obnova“, Anđelka Tomić „Pojam i vođenje matičnih knjiga na području grada Drniša“, Josipa Petrina „HPD Promina obilježilo 80 godina planinarstva u Drnišu i 60 godina postojanja, a Stipe Ramljak navodi Malu kroniku 2018. godine.

Objavljena je i poezija Branke Grubač, Robertine Hrstić i Ivana Topića, te proza Jadranke Jagode Matić i Ivana Topića.

Predsjednik drniškog ogranka MH Stipe Ramljak najavio je u ovoj godini izlazak još jednog broja Drniškog libra koji će biti posvećen 525. godišnjici prvog pisanog spomena Grada Drniša.

Ravnateljica knjižnice Danijela Drezga proglasila je najčitatelje u 2018. godini te im uručila prigodne poklone. Na odjelu za odrasle proglašena je najčitateljica gđa Neda Kević koja je prošle godine posudila 92 knjige, dok je na odjelu za djecu najčitateljicom proglašena Tina Buzov koja je posudila 58 knjiga.

Tijekom večeri posjetitelji su mogli razgledati izložbu učeničkih likovnih radova na temu Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa koje su izradili učenici OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog, područne škole Gradac, vratiti knjige bez naplate zakasnine te kupiti knjige iz otpisa. Narodna knjižnica-Drniš organizirala je i akciju besplatnog upisa predškolaca.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su izvrsni gitaristi Nino Nimac i Toni Lučev te je uz degustaciju slastica u ugodnoj atmosferi protekla još jedna Noć knjige.

Atmosferu iz Noći knjige pogledajte u galeriji fotografija i video zapisima objavljenima na našoj Facebook stranici.

Aktualno