Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Sjajna "Noć knjige" u Drnišu

"Noć knjige" sinoć je dupkom napunila Narodnu knjižnicu Drniš koja je manifestaciju organizirala u suradnji sa drniškim ogrankom Matice hrvatske i Udrugom žena "Sv. Roko". Zainteresirani građani pratili su promociju godišnjaka "Drniški libar" u izdanju ogranka Matice hrvatske u Drnišu, uživali su u tradicionalnim drniškim slasticama uz glazbenu pratnju Roka Radeljaka i Ivana Samodola na gitari odnosno klarinetu a proglašen je i najčitatelj.

Godišnjak "Drniški libar" tiskan je u nakladi od 250 primjeraka i besplatan je. Naslovnicu krasi mozaik akademske slikarice iz Drniša Silvije Sunare. Svoje radove objavljene u prvom izdanju predstavili su viši kustos Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina i učenik Srednje škole Ivana Meštrovića Ivo Ćevid. Predsjednik drniškog ogranka Matice hrvatske Stipe Ramljak u uvodniku je istaknuo kako je misao vodilja bila – spasiti od zaborava i otrgnuti zaboravu,
– "U godišnjaku ćemo objavljivati teme iz područja kulture, povijesti i umjetnosti. Također ćemo kroničarski pratiti društveno kulturna zbivanja i osvrtati se na važnije obljetnice. Namjera nam je i da se na njegovim stranicama predstavljaju lokalni pjesnici i prozni pisci a posebno smo posebni što su mladi autori prihvatili ponudu da objave svoje radove", kazao je Ramljak zahvaljujući se pokroviteljima Šibensko kninskoj županiji, Gradu Drnišu, JU NP Krka, GIRK Kalunu i Knjigovodstvenom servisu Matić.

U prvom izdanju Davor Gaurina obrađuje temu "Prvi spomen Drniša", Josip Šiklić "Prvi spomen Siverića u povijesnim vrelima" a Ivo Ćevid piše o "Grkokatolicima u drniškom kraju".

Danijela Drezga osvrće se na proslavu obljetnice: 150 godina od osnutka "Slavjanske narodne čitaonice", Robertina Hrstić na rad u Kazališnoj radionici "Mali meštar" koja djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš, Antonia Tomić na znanstveni kolokvij o fra Karlu Kosoru upriličenom povodom obilježavanja 175. obljetnice osnutka Matice Hrvatske u Drnišu, o čemu piše i Stipe Ramljak.

Objavljena je i poezija Miljenka Galića, Branke Grubač, Rose Petković, Albine Tomić, Ivana Topića, i Antonije Topić, te proza Jadranke Jagode Matić, Ivana Topića i Antonije Topić.

Odaziv na "Noć knjige" bio je odličan, pa je zadovoljna bila ravnateljica Danijela Drezga koja je proglasila najčitatelja u 2017. godini te mu uručila prigodni poklon. Riječ je o čitatelju Josi Knezu koji je prošle godine pročitao 81 knjigu.

– "Ovisno o broju stranica tjedno pročitam jednu knjigu, odnosno do 90 knjiga godišnje, uglavnom je riječ o klasicima i bestsellerima, kriminalističkim romanima i tome slično, nemam nešto posebno, čitam i stručnu literaturu što mi dođe pod ruku o elektrotehnici. Čitam svaki dan, na taj način se i odmaram i nešto korisno radim", kazao nam je Joso Knez.

Uz glazbenu pratnju Roka Radeljaka i Ivana Samodola, na klarinetu i gitari, uslijedila je degustacija tradicionalnih drniških slastica.

Narodna knjižnica i Udruga žena "Sv. Roko" imaju, naime, namjeru ove godine tiskati kalendar sa receptima i fotografijama čuvenih drniških kolača kazala nam je Anita Patiera Matić:
– "Degustacija će biti još a za večeras su naše članice izradile puslice, kekse na mašinu, bruštulane bajame, kotunjadu, kroštule, te drnišku i panj tortu. U vremenu u kojem živimo u trendu su kojekakvi internetski portali i blogovi sa novim modernim kolačima pa nam je želja od zaborava sačuvati naše izvorno, tim više što je Drniš uvijek bio sredina koja je njegovala kulturu dobrog jela, i slanog i slatkog. Iz starih kuharica pojedinih Drnišanki izvukle smo tradicionalne recepte i prionule na posao. Nadamo se da ćemo i prikupiti dovoljno sredstava kako bi objavili kalendar".

Izvor: Radio Drniš

Atmosferu iz Noći knjige pogledajte i u galeriji fotografija i video zapisu objavljenima na našoj Facebook stranici.

Aktualno