Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Predstavljanjem književnice Branke Primorac Narodna knjižnica Drniš obilježava "Mjesec hrvatske knjige"

U sklopu "Mjeseca hrvatske knjige", Narodna knjižnica Drniš danas je organizirala predstavljanje književnice Branke Primorac, koja se u knjižnici družila s drniškim osnovcima polaznicima petog razreda. 

Hrvatska spisateljica Branka Primorac dugi niz godina radila je u Večernjem listu kao novinarka i urednica kulture. Dvadesetak godina bila je sudionica Lidrana, mentorica za novinarski izraz.

Pisanjem se bavi cijeli život, a u književnost ulazi s dvije knjige objavljene u jednoj godini. Knjiga "Maturalac" uvrštena je u popis lektire za 7. razred osnovne škole a za nju je Primorac dobila i nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež objavljen u 1993. godini te knjigom "Mama, pazi pas!".

Za knjigu "Perešin, život i smrt" iz 2001. godine dobila je nagradu "Bili su prvi kad je trebalo", za najbolju prozu o Domovinskom ratu.

Nakon krim romana "Divlje godine" objavljenog 2010. godine, knjiga za tinejdžere objavljena je prije par dana pod nazivom "Zvonka, zmaj i tri kavalira".

Mjesec hrvatske knjige je manifestacije koja se obilježava svake godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, a brojne hrvatske knjižnice, organizacijom različitih događanja, promiču knjigu, čitanje i pismenost te pridonose razvoju svijesti o određenim temama.

Tim povodom drniška knjižnica organizirala je nedavno i predstavljanje knjige "Visovačke i druge priče", autora fra Žarka Maretića, bivšeg visovačkog gvardijana.

Promocija je kod građana izazvala veliko zanimanje a u punoj drniškoj knjižnici uz autora knjigu su promovirali Miljenko Galić, Ante Lojić, Tomislava Lojić uz nastup klape Skradinke.

Knjigom kratkih priča o Visovcu i njegovoj okolici fra Žarko se uključuje u niz braće franjevaca koji su na temelju narodnih predaja ostavili značajne zapise o mjestima koja su pastorizirali.

Narodna knjižnica Drniš broji preko 300 članova, među njima ima i onih koji zaboravljaju redovno vraćati posuđene knjige, neki čak i godinama. Do 15. 11. dok traje manifestacija, knjige je moguće vratiti bez naplate zakasnine, koja iznosi 25 lipa po danu po knjizi.

Aktualno