Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Predavanjem o hrvatskom jeziku Narodna knjižnica Drniš obilježila "Mjesec hrvatske knjige"

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Narodne knjižnice Drniš održano je predavanje o hrvatskom jeziku pod nazivom "Govorimo hrvatski".

Drnišani su za predavanje iskazali veliki interes a o hrvatskom jeziku govorila im je Nives Opačić umirovljena viša lektorica Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tom prilikom Opačić je za Radio Drniš kazala kako je u hrvatskom standardom jeziku, u svakodnevnoj javnoj upotrebi, stanje kaotično. U privatnom životu svaki pojedinac može koristiti bilo kakav jezik no od tog jezika treba razlikovati jezik u javnoj upotrebi, istaknula je Opačić i dodala kako ni hrvatski političari ne doživljavaju jezik i izražavanje kao nešto važno, što se vidi i u Sabornici u kojoj ne postoji ni kultura slušanja, rekla je Opačić.

- Loše je stanje i u hrvatskim medijima jer mladi novinari najčešće ne provjeravaju izvore iz kojih crpe informacije već zdravo za gotovo uzimaju ono što nađu na internetu, smatra poznata hrvatska jezikoslovka naglašavajući kako mladi novinari zaziru od pisanih izvora iako su podaci u knjigama vjerodostojniji od onih na mreži.

- U tisku novinari čine čak i greške tipa ije/je ili č i ć, za koje učenici u školama dobivaju nedovoljne ocjene, kazala je ugledna jezikoslovka Nives Opačić koja je dobro poznata široj javnosti, čitateljima jezikoslovnih kolumni, TV gledateljima i radijskim slušateljima. Kao rijetko tko ustrajna je u zaštiti hrvatskoga jezika u javnoj komunikaciji.

Jezične savjete je dijelila u emisijama Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija, ispisuje kolumnu o riječima »Što znači, odakle dolazi« u Vijencu. Neumorna jezična savjetodavka povukla se u zasluženu mirovinu, što joj je omogućilo da se s većim žarom baci na pisanje. Samo je koncem prošle godine objavila tri knjige vezane uz jezik u širokom osobnom i komparativnom zahvatu, koji otkrivaju znanje i ljubav prema jeziku.

Aktualno