Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Održano predstavljanje knjige Borisa Rukavine "ISLAND – HIMALAJA" i putopisno predavanje o Pakistanu

Sinoć je u Narodnoj knjižnici-Drniš putopisac Boris Rukavina predstavio svoju knjigu "Island – Himalaja" u pet moto priča u kojoj Ksenija i Boris Rukavina opisuju pet putovanja motorom od 2019. do 2022., kroz dvadeset i tri države.

Treća je to autorova putopisna knjiga, kojoj su prethodile "Euroazijske priče i jedna afrička" (2017.) te "Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka" (2019.).

Osim putopisa, Rukavina je i autor knjige "Putovati motorom", jedinstvenog priručnika za sigurniju vožnju motorom, a riječ je o svojevrsnim praktično-filozofskim uputama i savjetima stečenim kroz gotovo pola stoljeća vožnje.

U dvosatnom putopisnom predavanju autor je prikazao videoisječke samo dijela putovanja motorom kroz 23 države između 2019. i 2022. godine, a neka od njih ostvarena su u vrijeme najstrožeg lockdowna i epidemije koronavirusa. Glavni fokus sinoćnje promocije bila je priča o Pakistanu i Karakorum Highway kao jednoj od najzahtjevnijih cesta na svijetu zbog koje su upravo i željeli proputovati ovu azijsku državu. Na svim putovanjima Borisa Rukavinu prati supruga Ksenija, također iskusna suvozačica, koja u svim putopisima sudjeluje i fotografskom kamerom, dijeleći na taj način posebna iskustva s njihovih putovanja.

"Ljudi često pitaju koliko koštaju putovanja i odakle nam novci. Moram reći da je mjesec dana putovanja po srednjoj Aziji jeftinije nego mjesec dana života u Zagrebu ne radeći ništa. U Iranu je cijena benzina 6 centi, hotel možete pronaći za 10-ak eura po danu, a za nekoliko eura se možete i jako dobro najesti“, rekao je Rukavina i dodao kako su najveću gostoljubivost doživjeli u muslimanskim zemljama. „U Turskoj je sasvim normalno da vam račun zaokruže na manji iznos ili da vas gazda počasti svime što ima. Taj osjećaj ljudskosti koji je svugdje prisutan više ćemo pamtiti nego nekakve crkve, muzeje, planine… Tako da je moj savjet, putujte na istok, a ne na zapad!“ zaključio je ovaj putopisac i svjetski putnik.

Aktualno